Kulturkrockar och hemlängtan

Kulturkrockar och hemlängtan

Hemlängtan är en naturlig del av en utlandsflytt. Att förbereda sig för en resa på egen hand handlar om mer än att bara ta hand om viktiga papper. Många som flyttar upptäcker att vardagen utomlands blev något annat än vad de drömt om. Trots att de var väl förberedda flyttar många tillbaka till Sverige i besvikelse över att utlandsflytten inte blev som de tänkt sig.

Bli inte överraskad om allt känns stressigt de första månaderna efter att du flyttat. Plötsligt är du omgiven av främmande människor som inte ptalar ditt språk och inte kan relatera till många av dina erfarenheter och referenser. Det kan vara frustrerande att inte kunna uttrycka sig lika obehindrat som på svenska. Kombinerat med oron över att hitta jobb och bostad och att få pengarna att räcka till är det väldigt lätt att bli nedstämd.

Alla människor som flyttar till ett nytt land går igenom förändringar och situationer som är främmande och nya för dem. En del av dessa utmaningar kommer att kännas förvirrande, irriterande eller kanske lite skrämmande. Genom att vara förberedd på att det är naturligt och vanligt att uppleva en del jobbiga känslor medan du anpassar dig i det nya landet kommer det att vara lättare för dig att hantera den känslomässiga berg-och-dalbana som många utvandrare går igenom.

 

Fyra känslomässiga faser

När man talar om kulturkrockar och emigrantupplevelsen talar man ofta om fyra känslomässiga faser som många går igenom.

Fas 1: Smekmånad 
Precis innan och strax efter du anlänt i ditt nya land kommer du att ha stora förväntningar och förhoppningar. Det är en spännande tid och allt är nytt och kul. Under den här fasen är man ofta väldigt självsäker och tycker att det är lätt att hantera de problem som uppstår. Du kommer att se många likheter mellan ditt nya land och Sverige.

Fas 2: Besvikelse 
Med tiden får du många positiva upplevelser och en del mindre angenäma. Ena dagen är du stolt över allt du åstadkommit och andra dagen kan du vara frustrerad, förvirrad eller kanske deprimerad över alla svårigheter och hinder du tycker dig stå inför. Under den här perioden är det lätt att få upp ögonen för allt som skiljer sig mellan ditt nya land och ditt liv hemma. Livet är stressigt och fullt av krångliga hinder och du börjar sakna Sverige och känner dig kanske rotlös och ensam. Det kan vara svårt att hålla sig motiverad och att gå till jobbet eller skolan, eller att kanske söka jobb. Den här fasen kan vara väldigt påfrestande och för er som flyttar tillsammans kan det uppstå friktion i er familjerelation när ni båda är stressade.

Fas 3: Anpassning 
Ditt självförtroende blir allt starkare när saker och ting börjar ”falla på plats” (till exempel bostad, jobb och vänner) och du  känner att ditt nya liv är under kontroll. Du får perspektiv på den process du måste gå igenom för att bättre anpassa dig till och integreras i ditt nya land. Du får en starkare känsla av mål och mening och det blir allt längre mellan stunderna av nedstämdhet.

Fas 4: Acceptans 
Du känner dig alltmer bekväm i den nya kulturen och i ditt nya hemland. Du har fått en del nya vänner och känner dig alltmer ”hemma” och som en del av samhället. Du förstår hur systemet och rutinerna fungerar Du har kanske hittat ett bättre boende och jobb än det du hittade första månaderna och känner dig alltmer tillfreds.

 

2019-11-01T13:43:10+00:00 Moving To: Okategoriserad|