Flytta utomlands med din hund eller katt

Flytta utomlands med din hund eller katt

Många som får möjligheten att flytta utomlands har mycket att tänka på. En ny skola ska hittas till barnen, boende ska fixas och hur ska du göra med kissen? Vi har skrivit ihop information som kan vara bra att ha om du ska flytta utomlands med din hund eller katt.

 

EU-pass för sällskapsdjur

När du ska ta med ditt husdjur utomlands måste den, precis som vi människor, ha ett giltigt EU-pass. Det är som ett bevis för att du skyddat ditt djur. Passet skrivs ut av din veterinär och det går vanligtvis ganska smidigt, men om ditt djur är eller har varit sjuk eller skadad, kan det ta upp till 6 månader att få ett EU-pass utfärdat. Kostnaden varierar beroende på region och djur/ras men i regel kostar det aldrig mer än 500 kronor.

Ditt djur måste vara id-märkt
För att få föra ut en hund eller katt till ett annat EU-land eller till ett land med EU-villkor måste du först börja med att ID-märka ditt djur med ett ISO-mikrochip . Om djuret kontrolleras vid gränsen och mikrochipet inte är läsligt kan det bli så illa att din bästa vän avvisas.
Alla djur behöver dock inte mikrochip. Undantaget gäller alla djur som har en läslig tatuering som enligt intyg är gjord före den 3 juli 2011. Dessa djur behöver inte märkas om med mikrochip.

Se till att ditt djur är van vid att sitta i bur

Vid en utlandsflytt är det mycket möjligt att din hund eller katt kommer att transporteras i bur. Det kan vara en bra ide att se till att din hund eller katt är van vid buren i god tid innan flyttdagen. Utan burvana finn den en stor risk att ditt djur blir stressad vilket kan leda till att djuret inte trivs i sitt nya hem. Se till att buren har filtar och leksaker som ditt djur gillar och luktar ’hemma’.

Hunden ska ha en giltig vaccination mot rabies

Din hund ska vara vaccinerad mot rabies. Den första vaccinationen som bygger upp skyddet kallas grundvaccination och består av en eller två sprutor. Djuret måste vara id-märkt och minst tolv veckor gammalt för att få en grundvaccination. Tänk på att vaccinationen måste göras med ett godkänt vaccin och att du måste vänta minst 21 dagar innan din hund får resa efter att den fått grundvaccinationen.
Hundar som reser till Storbritannien, Irland, Finland och Malta ska avmaskas mot rävens dvärgbandmask
Behandling mot dvärgbandmask som är vanligt bland rävar ska göras av en veterinär och ska dokumenteras i avsedd del av EU-passet. Behandlingen ska utföras inom en period på högst 120 timmar och minst 24 timmar före den planerade resan.

Checklista inför utlandsresan:
• Kontrollera införselreglerna för det land du ska flytta till.
• Kontrollera alltid införselreglerna till Sverige så att din familjemedlem får följa med hem igen.
• Reser du inom EU måste din hund vara chipmärkt.
• Kontrollera om det finns några sjukdomar eller parasiter du bör känna till på den plats du planerar att bo på.
• Kontrollera dina kontaktuppgifter i DjurID.se så att du kan kontaktas om din hund springer bort.
• Kontrollera att alla uppgifter i hundens pass är korrekta.

2019-11-04T08:41:36+00:00 Moving To: Okategoriserad|