Bota din flyttångest

Oavsett var man flyttar, om man flyttar till en ny stad, eller inom samma stad eller om man byter land, kanner man oftast av den berömda flyttångesten Att flytta är något utav det mest stressiga man kan göra, både fysiskt och känslomässigt.

65% av alla som deltog i en undersökning av Anxiety UK rankade flytta som det stressigaste man kan göra i livet, stressigare än både skilsmässa och karriärsbyte. Nicky Lidbetter, VD för Anxiety UK förklarar varför så många får flyttångest.
”En flytt innebär otroligt många förändringar och ovisshet vilket kan orsaka stress och ångest för många människor. De flesta människor gillar att ha rutin och koll, och när man flyttar förlorar man mycket av det under en kortare period. Du har inte bara ett nytt hem att vänja dig vid, utan också ett nytt bostadsområde, i många fall en ny stad eller till och med land. Dina barn har en ny skola och du kanske har en ny arbetsplats. Det mesta är nytt, allt från din pendelväg till jobbet till mataffären och tandläkaren. Det är inte alls konstigt att allt det nya ger många människor ångest.”

När flyttångesten kommer kan man vilja skjuta upp flyttplanerna eller rent utav avboka allt. Men det finns saker du kan göra för att underlätta och rent utav bota flyttångesten. Vi delar med oss av våra bästa tips nedan.

Be om hjälp

Det är lätt att känna sig överväldigad av allt det praktiska som måste fixas. Om du har möjlighet, be om hjälp. Fråga vänner och familj om de kan tänka sig hjälpa till med att packa eller städa ut din lägenhet. Om din budget tillåter rekommenderar vi att du anlitar en proffessionell flyttfirma, de kan ofta hjälpa till med allt från flyttpackning, transport och flyttstädning.

 

Tänk på allt det positiva din flytt innebär

När allt känns stressigt och överväldigande, försök att tänka på det olika orsaker som gjorde att du fattade beslutet att flytta från första början. Var det ett nytt spännande jobb som lockade, eller ett nytt förhållande? Kanske har du hittat drömhuset, eller var det livet på landet efter flera år i storstaden som fick dig att ta beslutet att flytta? Oavsett vad det var så är det viktigt att du fokuserar på det positiva som flytten kommer att ge dig. Det är klart att du är nervös, det är helt normalt men betyder inte att du har tagit fel beslut.

 

Ta flytten med en nypa salt

En flytt är en stor grej, absolut. Men kom ihåg att du alltid kan flytta tillbaka om du ångrar dig. Om du ska prova på att bo utomlands kan du alltid flytta tillbaka hem igen om du inte trivs. Ditt hemland och hemstad finns alltid kvar. Om din flytt känns överväldigande, försök se flytten som temporär och inte något som kommer vara förevigt, om det hjälper. Däremot kommer du kanske alltid ångra något du inte provade, så ta chansen och se hur det är. Kom ihåg att du alltid har rätt att ångra dig!

Var organiserad

Börja förberedelser för din flytt i god tid, även om det känns läskigt och lockande att skjuta upp. Allt tar tid, och vissa saker är mer tidskrävande än annat. Listan över saker som ska ordnas är lång, inte bara ska du hitta ett nytt hem, du måste också leta efter en ny skola till dina barn, boka flytthjälp, rensa och sortera alla dina grejer och åka till tippen med allt du inte vill behålla.
Vi rekommenderar att du har en checklista som du följer till punkt och pricka, så du inte glömmer något. Och kom ihåg att be om hjälp om du börjar känna dig stressad eller nervös.

 

 

 

Copyrights for image unknown – if you own the copyrights and would like to be credited please get in touch with us.

 

2019-10-18T12:38:31+00:00 Moving To: Okategoriserad|